Heritage

Under våren 2020 lanserade jag min första smyckeskollektion. Jag ville lyfta fram värden som tilltalar mig själv; hållbarhet, etiska val och en respekt för det traditionella hantverket. Ett litet guldmynt i kollektionen blev snabbt min personliga favorit och därför vill jag ge dig som läser en djupare insikt i hur just det smycket blev till, berättar Jenny Tillander.

"Nu är det dags för dig att designa en egen smyckeskollektion.” En mening jag länge hade velat höra, men också en mening som skrämde blotta livet ur mig. Att designa ett ynka smycke var överväldigande, när jag tänkte på att jag nu skulle designa en hel kollektion flimrade det för ögonen. Jag ville designa någonting som skulle tilltala en yngre generation, men samtidigt respektera det förgångna. Året 2020 är också ett betydande år för familjen Tillander då det är det hundrasextionde året som släkten Tillander verkat inom guldsmide.

Här någonstans väcktes en tanke hos mig om att designa någonting som på ena sidan skulle illustrera historien och på den andra sidan förse en bild om nutiden. Där och då bestämde jag mig för att smycket skulle vara ett hänge, inga andra smycken går ju att ses likvärdigt på båda sidor. Jag ville att hänget skulle vara modernt, men samtidigt ha en vacker patina som väcker tankar om en förgången tid.

Hänget jag slutligen designade är ett myntliknande hänge, tillverkat i finguld. Processen började med att jag skissade myntet för hand. På den ena sidan ville jag ha Alexander E. Tillander, min morfars farfars far och årtalet 1860, året då han grundade sin ateljé i St Petersburg. På samma sida om myntet står även årtalet 1921, året då A. Tillander grundades i Helsingfors. På den andra sidan av myntet skissade jag fasaden av det Grönqvistska huset, där vi – Atelier Torbjörn Tillander, varit verksamma i över 30 år. Bredvid huset syns min autograf, texten Atelier Torbjörn Tillander samt årtalet 1956, då min morfar Torbjörn Tillander grundade sin ateljé. På samma sida om myntet syns även årtalet 2020, året då den nya generationen Tillander för första gången fick visa sina framfötter i och med denna kollektion.

Efter skissen gjordes en 3D- fil på myntet och ett pressverktyg tillverkades enkom för att kunna slå mynten. Guldsmederna har sedan gjort de sista finjusteringarna på myntet och slutresultatet är ett smycke som förutom som hänge även används som örhängen, manschettknappar och armband.

Att designa en kollektion var utmanande på många fler plan än jag hade kunnat tänka mig. Det fanns många stunder då jag på allvar trodde att projektet skulle läggas ner, att kollektionen aldrig skulle få se dagens ljus. Jag är otroligt stolt över att ha rott projektet i hamn och jag vill tacka alla er som redan nu bär mina smycken, er uppskattning och era fina ord betyder mer än ni kan förstå.

Kollektionen lanserades via en live sändning, du kan se den här.

Du är välkommen att bekanta dig med Heritage- hänget och alla andra delar av min kollektion i vår affär på adressen Glogatan 1, Helsingfors.